BARF Fodring & Foderplan

Om hundens fordøjelsessystem.

Hundens fordøjelsessystem adskiller sig væsentligt fra os mennesker på nogle punkter og vi kan derfor ikke fodre hunden på samme måde som vi selv spiser.
Mennesker skal tygge maden grundigt inden den synkes, da de enzymer som er med til at fordøje maden er en del af vores spyt. Disse enzymer har hunden ikke i munden hvilket betyder, hunden har ikke har brug for at tygge maden som vi gør. Hunden sluger maden så den hurtigt kommer i maven hvor fordøjelsen begynder. Derudover har hunden under halvdelen af de smagsløg vi har. Så de smager ikke maden helt som vi gør.

PH værdien i hundens mave er fra naturens side meget lav (1-2), hvilket sætter hunden i stand til at fordøje og nedbryde selv fordærvet kød uden problemer. Hos mennesker ligger PH værdien mellem 3 og 5, så vi kan på ingen måde fordøje hvad hunden er i stand til. Derudover er hundens mave forholdsmæssigt større end vores. Vores mave er ca. 15% af hele fordøjelsessystemet for hunden er det ca. 70%. Den er bygget til større mængder føde af gangen, hvor vores er bygget til flere små måltider.

Hos os mennesker tager det 3-4 timer at fordøje et fuldt måltid mad. Hos hunden tager det 24 timer. Hundens mave arbejder derfor i døgndrift hvis den fodres hver dag. Menneskets hviler som minimum nogle timer hver nat medens vi sover.

Hundens tarme er væsentlig kortere end vores og hos hunden foregår størstedelen af fordøjelsen i maven, hvor den hos os mennesker i større grad foregår i tarmene. Fælles er dog, at en tynd afføring tyder på ubalance i mave eller tarmsystem.

Når maven hos mennesker er tom vil blodsukkeret falde. Træthed, sløvhed og koncentrationsbesvær bliver mere udpræget som timerne går. Hos hunden vil kroppen (leveren) begynde at omdanne fedt fra kroppens depoter til glukose, som er benzin for musklerne. Det gør hunden i stand til at arbejde selvom maven er tom.
Ved at råfodre din hund i de rette mængder, vil du tilgodese din hunds fordøjelsessystem og behov.
Når du vælger at råfodre din hund giver det dig mulighed for at tilpasse foderet til lige netop din hunds behov. Det betyder at du nu fodre din hund som den er bygget til fra naturens side og der er stor sandsynlighed for at din hund får det godt, bliver glad og mere aktiv.

 

Faste.
Det kan være svært for os mennesker at forstå hvorfor hunden skal faste, eftersom vi spiser flere gange om dagen. Det er ’synd for hunden at den skal gå og ’sulte’. Men her er vi nok nød til se på hundens system og hvad der er bedst for den.

Hunden er 24 timer om at fordøje et fuldt måltid mad. Et menneske er kun 3-4 timer. Det betyder at maven på et menneske er i hvile mindst 25% af døgnet.

Hundens mave bør hvile mindst en gang om ugen, hvor den kun får vand og meget begrænset mængde godbidder. f.eks. i forbindelse med træningen.

Med mange små måltider oplever hunden aldrig mæthedsfornemmelse. En hund skal have 3-5% af sin kropsvægt for at fylde maven (ulve op til 20-25%). Derfor er fastedage meget vigtige.

Hunde skal vænnes til fastedage over en periode på 3-6 måneder startende med meget få dage. Samtidig skal måltiderne reguleres, så hunden af og til oplever en mæthedsfornemmelse.
Hvordan starter du op.
Når du starter op med din hund, er det vigtigt at hundens fordøjelsessystem gradvis tilpasses den nye foderform.

Det første døgn skal din hund faste (Det ikke er let, men det er vigtigt at mave og tarme tømmes for tørfoder og det tager 24 timer.)

Undtagelsesvis skal hunden starte med 4 dage på grøn kallun.

Så skal den have 1-2 dage med ren kød- gerne lam. Det skal ikke være for store stykker til at starte med, da hundens mave endnu ikke er vænnet til at bearbejde råfoder.

Herefter kan man begynde en normal rutine men kød, indmad, grøntsager, fedt og ben. Ben skal dog stadig introduceres langsomt i starten.
Nogle hunde starter uden problemer, medens andre skal ha’ længere tid med mindre kødstykker, inden maven er tilvænnet. Bemærk at din hunds afføring ændrer sig radikalt i farve og form. Ikke mindst, afhængig af hvad du før har fodret med, vil mængden reduceres. Det betyder at hunden optager det meste af det råfoder som den indtager. Tørfoder indeholder en forholdsvis stor mængde kornprodukter, som hunden ikke kan optage og derfor efterlades typisk en større mængde afføring.

 

Hvor meget skal hunden ha’ at spise.

Mængden af foder som din hund skal have, afhænger af din hunds alder, vægt, helbred og tilstand. Som tommelfingerregel skal voksne hunde have 2% af deres vægt om dagen, unghunde 6% og hvalpe 10%. Du skal justere det i forhold til hvordan din hund ser ud, dog er det er vigtigt at foderprocenten udregnes ud fra den vægt du ønsker for din hund og ikke nødvendigvis den nuværende vægt. Vejer din hund 29 kg, men er den ønskede vægt 25 kg, er det den ønskede vægt du skal beregne ud fra.

Når du starter måneden tager du mængden af foder den skal have om dagen og ganger op med antallet af dage i måneden. En hund med en ønsket vægt på 25 kg skal på en måned med 30 dage, altså have (2% af 25 kg x 30 dage) 15 kg mad den måned. Det fordeler du i hovedgrupperne som beskrevet i starten. Det lyder måske af meget sammenlignet med tørfoder, men der er nu tale om rent kød hvor vandindholdet er oppe på omkring de 70%, hvor den for tørfoder er på omkring 10%. Derfor skal man være opmærksom på at hunden kan drikke en del mindre når den fodres med råfoder.
Sørg for variation. Intet må gives mere end 3 måltider i træk.
Hold styr på hvad du på en uge og ikke dagligt. Brug evt. den efterfølgende uge for at opnå den ønskede balance i hovedgrupperne. Hold øje med din hund. Se efter vægtforandringer, afføring, pels, ændringer i adfærd og vitalitet. Kort sagt: fodre man med øjnene.
Brug hele byttedyret- ikke at du skal stå og blande det hele sammen hver dag du fodre, men sørg for at du på en måned har være alle grupper igennem. Og skift så byttedyr jævnligt. En uge indmad fra okse, en anden uge indmad fra lam eller hest osv..
Eksempel på en fordeling kan være: 10% kallun, 10% indmad, 15% grønt og resten kød og ben.
Hvis hunden er overvægtig kan man øge grøntmængden, og evt. indsætte en ekstra fastedag om ugen.
Det er også en god ide’ at give et marvben ugentligt til hygge og det renser tænderne.
Har du spørgsmål står jeg gerne til rådighed i samarbejde med de eksperter inden for området som jeg har kendskab til. Og hjælper naturligvis også gerne med at sammensætte en foderplan tilpasset netop til din hund.